Zentrifugen, Separatoren und Dekanter für Molkereien

PRODUKCJA TWAROGU I SERKA ŚMIETANKOWEGO

Firma GEA Westfalia Separator opracowała proces Thermo Quark do optymalnej produkcji twarogu. Dzięki temu możliwe jest wytrącenie cennych pod względem odżywczym białek serwatki, utworzenia wiązania kowalencyjnego pomiędzy białkiem a kazeiną i dodanie mieszaniny do świeżego sera. W ten sposób można zwiększyć wydajność. Dodatkowa obróbka termiczna koagulowanego mleka wydłuża okres przydatności do spożycia do 30 dni. Twaróg śmietankowy (twaróg sernikowy) to rodzaj serka śmietankowego o zawartości tłuszczu ok. 20%, który jest produkowany głównie w USA i krajach Europy Wschodniej. Twaróg śmietankowy produkowany jest w instalacji Thermo Quark za pomocą specyficznej obróbki termicznej mleka odtłuszczonego i kotłowego.

Spośród wszystkich rodzajów świeżych serów, ser twarogowy ma zdecydowanie największy udział w rynku. Wynika to nie tylko z jego wartości odżywczej. Twaróg zawiera dużą ilość niezbędnych aminokwasów. Ze względu na wysoką zawartość wysokojakościowego białka, wapnia i fosforu, a także niską zawartość kalorii, szczególnie duże znaczenie w trakcie odchudzania ma twaróg chudy (twaróg odtłuszczony). W celu wytworzenia twarogu, mleko odtłuszczone jest fermentowane przez dodanie bakterii kwasu mlekowego i/lub podpuszczki (koagulantu), tak aby mogła nastąpić koagulacja i oddzielenie składników stałych od płynnych. W zależności od pożądanej zawartości tłuszczu (10, 20 czy 40 %) dodaje się odpowiednią ilość śmietanki.

Wirówka dyszowa (separator dyszowy) umożliwia wytrącenie cennych pod względem odżywczym białek serwatki, utworzenia wiązania kowalencyjnego pomiędzy białkiem a kazeiną i dodanie mieszaniny do świeżego sera. W ten sposób można zwiększyć wydajność.

Wirówki dyszowe zostały opracowane specjalnie do produkcji serków śmietankowych i przekonują ekonomicznością i skutecznością. Dzięki specjalnej konstrukcji maszyny serowarnie mogą zminimalizować straty produktu i osiągnąć wyższą wydajność. Konsystencja świeżego sera i proporcja suchej masy mogą być precyzyjnie i całkowicie automatycznie regulowane i kontrolowane.

Napisz do nas!