ODTŁUSZCZANIE MLEKA - WIRÓWKI W MLECZARSTWIE DO ODTŁUSZCZANIA MLEKA

Surowe mleko zawiera około 4 procent tłuszczu. W zakładach mleczarskich, podczas odtłuszczania mleka wirówki odgrywały główną rolę. Rozróżnia się pomiędzy odtłuszczaniem mleka na ciepło a odtłuszczaniem mleka na zimno.

Wirówka do odtłuszczania mleka na ciepło

Wirówki separacyjne (separatory) mogą być używane do odtłuszczania mleka na gorąco lub na zimno. Odtłuszczanie mleka na ciepło ogólnie osiąga wyższą przepustowość i wydajność w porównaniu z odtłuszczaniem mleka na zimno. Wirówki delikatnie traktują produkt, a jednocześnie zapewniają wysoką wydajność i minimalizują straty. Do rozdzielenia surowego mleka na śmietankę i mleko odtłuszczone potrzebne jest mechaniczne odtłuszczanie mleka za pomocą siły odśrodkowej. Po rozdzieleniu oba te składniki są ponownie mieszane razem w określonym stosunku, w zależności od tego, czy ma zostać wyprodukowane np. mleko niskotłuszczowe, mleko pełne czy śmietana, aż do momentu optymalnego dostosowania pożądanej zawartości tłuszczu. Większość mleczarni prowadza proces odtłuszczania mleka na ciepło: Surowe mleko jest najpierw podgrzewane, a następnie odtłuszczane na ciepło. Ze względu na wyższe temperatury, istnieje istotna różnica w gęstości pomiędzy śmietaną a mlekiem odtłuszczonym, co ma pozytywnie wpływa na wydajność odtłuszczania w wirówce.

Wirówka do odtłuszczania mleka na ciepło

Odtłuszczanie mleka na zimno zyskuje jednak coraz większą popularność zwłaszcza w USA, Meksyku, Australii i Nowej Zelandii. Temperatura separacji jest tu znacznie niższa niż w przypadku odtłuszczania mleka na ciepło. Dla mleczarni oznacza to mniejsze zużycie energii w porównaniu z odtłuszczaniem mleka na ciepło, a tym samym niższe koszty produkcji. Ale to nie jest jedyna zaleta. Mleko, które jest utrzymywane w ciepłym miejscu przez dłuższy czas, jest bardziej narażone na skażenie mikrobiologiczne. Nawet jeśli późniejsza pasteryzacja gwarantuje uzyskanie produktu doskonałego pod względem mikrobiologicznym, to jednak warto z punktu widzenia jakości uniknąć od samego początku wszystkich procesów, które mogłyby mieć negatywny wpływ na produkt. A przy niskich temperaturach, wzrost mikroorganizmów jest znacznie ograniczony.

Napisz do nas!

Prosimy dodać 2 i 6.